Как да поддържаме дома си чист и дезинфекциран в 5 основни стъпки

Как да поддържаме дома си чист и дезинфекциран в 5 основни стъпки

Омразният вирус Covid-19, който превзе живота и ежедневието ни последните 9 месеца, ни накара да променим много ежедневни навици и привички. Това се отнася в пълна сила и за почистването. Вече не само трябва да чистим, но и да отделим време за да дезинфекцираме дома си поне веднъж седмично.
Предлагаме ви лесно ръководство в 5 стъпки, които ако успеете да спазвате ще осигурят на вас и близките ви безопасна среда за живот в дома ви.
  1. Първо почистете с влажна кърпа праха и замърсяванията от най-използваните повърхности в дома ви като Кухненски плотове, Маси за хранене и холни маси, Мебелите в антрето, които докосваме първо, след като влезем от вън, Дръжки на врати, шкафове, хладилници, фурни, Ключове за осветление, Мивки и смесители, Толетни чинии и мивки.
 
  1. След това ги дезинфекцирайте, като третирате повърхността с дезинфектант на алкохолна/спиртна основа с поне 60% съдържание на алкохол. Предварително напръскайте препарата върху кърпа и след това избършете повърхността. За санитарните помещения, можете да използвате и препарати с белина в тях, която убива 99 % от всички вируси и бактерии. Препоръчваме използването на ръкавици, за да предпазите кожата на ръцете си. Дезинфекцирането на Дистанционни, Телефони, Таблети, Лаптопи и др. технологични джаджи за споделена употреба трябва да се прави ежедневно. Препарата за тях трябва да е по-щадящ, със съдържание на алкохол не повече от 65 %, защото можете да повредите екрана или пластмасовите повърхности.
 
 
  1. Мийте пода също с дезинфекциращ препарат, като съобразите типа му с материала на пода. В случай, че имате паркет или ламинат, не използвайте препарати с белина, които биха повредили повърхността им. Горещо препоръчваме използването на парочистачка. Това е може би най-екологичния начин на почистване на водоустойчиви повърхности, без използване на химически препарати. Освен това парата убива 100 % микробите. Веднъж месечно можете да третирате с пара и текстилните повърхности в  – дивани, столове, пердета и др., като държите уреда на разстояние от 2-3 см.
Отворете широко прозорците докато правите първите 3 стъпки, за да се проветрят добре помещенията.
 
  1. Използвайте за почистването и дезинфекцията няколко кърпи в зависимост от размера на дома ви.  Изпирайте ги добре и ги сменяйте често - когато опитвате да предпазите дома си от вируси и микроби, не е добре да използвате един парцал или една кърпа, за да почистите всяка повърхност, защото така можете да разнесете микробите навсякъде и вместо да дезинфекцирате, да постигнете точно обратното. За всяка отделна повърхност трябва да взимате нова кърпа, гъба или парцал. След като сте приключили, накиснете използваните кърпи в дезинфектиращ разтвор за поне 10 мин. и изплакнете обилно с топла вода.
 
  1. Направете си „мръсна зона“ в антрето, където да оставяте обувки, палта, ключове, мобилен телефон, чанта. Забравете влизането с обувки и връхни дрехи, навътре в помещенията!  В тази зона, както и  пода около входната врата трябва да почиствате по-често с нужните препарати за целта. Ако имате възможност пред входната врата дръжте постелка или парцал напоен с дезинфектант, в който да забърсвате подметките на обувките, с които влизате от навън. Телефона и ключовете също напръсквайте с препарат и почиствайте при всяко завръщане в дома.
Домовете станаха най-често обитаваните места за семейството последните месеци. Децата учат от вкъщи, голяма част от родителите също работят дистанционно. Бъдете отговорни и постоянни в грижите за най-ценното място - дома ви и го поддържайте безопасно.

Този сайт използва "бисквитки" (cookies)

Виж повече